Οι πλανήτες και η σημασία τους

Facebook
Twitter
Pinterest

 Έχουμε πει ως τώρα ότι η αστρολογία είναι μια γλώσσα, η οποία έχει τους κανόνες της.

Μία γλώσσα μαθαίνεται σιγά-σιγά, αφού όσο την χρησιμοποιείς, τόσο την κατέχεις και την χειρίζεσαι με άνεση. Στην αρχή μαθαίνεις λέξεις, καταλαβαίνεις έννοιες, αλλά δεν μπορείς να τις εκφράσεις. Μετά μαθαίνεις πως να δημιουργείς φράσεις με τις λέξεις, και τελικά την κάνεις κτήμα σου και μπορείς να δημιουργείς τις δικές σου όμορφες και εύστοχες φράσεις, με την σωστή προφορά και την αυτοπεποίθηση του δημιουργού, ο οποίος έχει τα εργαλεία και μπορεί να δώσει μορφή και νόημα, σε αυτά που θέλει να εκφράσει.

Η αστρολογία βασίζεται επάνω σε κάποιες λειτουργίες, που αν τις καταλάβει ο μαθητευόμενος αστρολόγος, θα μπορέσει εύκολα να εκφρασθεί μέσα από την αποκωδικοποίηση των συμβολισμών και των νοημάτων τους.

Πρωταρχικό ρόλο στις έννοιες επάνω στις οποίες είναι στημένη όλη η δυτική Αστρολογία, είναι οι χαρακτήρες και τα αιτήματα των πλανητών. Οι πλανήτες είναι οι πρωταγωνιστές, όπως ακριβώς και οι λέξεις σε μία οποιαδήποτε γλώσσα. Η πηγή των εννοιών των πλανητών όπως μας έρχονται από την αρχαιότητα, έχουν την βάση τους επάνω στον Δωδεκαθεϊσμό των Αρχαίων Ελλήνων. Μέσα από την θρησκεία τους οι Έλληνες είχαν προσδώσει και συμπτύξει έννοιες και ανθρώπινα χαρακτηριστικά στους Θεούς και Ημίθεους του Δωδεκάθεου, για να τους καταλάβουν καλύτερα και να μπορέσουν να επικοινωνήσουν νοητικά μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να επεξεργασθούν νοητικά τις διάφορες φιλοσοφικές έννοιες και να βγάλουν συμπεράσματα, σκεπτόμενοι διαλογίστηκα επάνω σε αυτές.

Ας δεχθούμε λοιπόν, με την δική μας αντιληπτική ικανότητα, ότι οι πλανήτες έχουν χαρακτήρα και συμπεριφορές, ως οντότητες. Δεν θέλω να πάρω θέση εδώ, αν είναι όντως οντότητες, ή ενέργειες με διάφορα χαρακτηριστικά και ότι από τις ίδιες αυτές ενέργειες αποτελείται και η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη ως οντότητα, για να μη φύγουμε από το θέμα μας.

 

Ας προσπαθήσουμε να δούμε το θέμα θεωρητικά, με διάθεση αφηρημένης μαθηματικής λογικής, για να καταλάβουμε την λειτουργία των πλανητών.

Η Αστρολογία έχει μαθηματική λογική, όποιος μπορεί να την χρησιμοποιήσει με αυτήν την οπτική, θα μπορέσει σίγουρα να ωφεληθεί από αυτήν. Οι πλανήτες λοιπόν είναι οντότητες, με χαρακτήρα και συμπεριφορές όπως ακριβώς και εμείς οι άνθρωποι. Πάνω σε αυτήν την βάση χτίζεται και η λειτουργία ενός ωροσκοπίου.

Ενα ωροσκόπιο είναι ένας κύκλος μέσα στον οποίο κατοικούν οι πλανήτες, οι οποίοι είναι κύριοι και οικοδεσπότες ενός οίκου, αλλά κατά την ώρα της γέννησης του καθενός μας, οι πλανήτες βρέθηκαν για κάποιο λόγο, φιλοξενούμενοι σε έναν άλλο οίκο, ο οποίος βέβαια λόγος, καθορίζει και την μοίρα του κάθε ανθρώπου.

Είπαμε ότι ο νοητός ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 12 ανισομερή τμήματα τα οποία ονομάζουμε οίκους. Τους οίκους αυτούς τους ονοματίζουμε βάσει της αριθμολογικής σειράς τους, δηλαδή λέμε ο 1ος οίκος, ο 2ος, ο 3ος κλπ. Κάθε οίκος έχει την δική του σημασία και αναφέρεται σε έναν ξεχωριστό τομέα της ζωής του ανθρώπου.

Το κάθε ζώδιο έχει έναν κυβερνήτη πλανήτη, ο οποίος χρωματίζει με τα αιτήματα και τον χαρακτήρα του, το συγκεκριμένο ζώδιο. Λέμε πχ. ότι ο Κριός είναι Αρειανό ζώδιο από τον χαρακτήρα του κυβερνήτη του, πλανήτη Άρη.

Αλλά και ο κάθε οίκος έχει τον δικό του, ένα και κάποιες φορές δύο κυβερνήτες. Ο κάθε οίκος έχει σαν κυβερνήτη, τον κυβερνήτη του ζωδίου στο οποίο κάθεται η ακμή του. Δεδομένου ότι οι 12 οίκοι κάθονται νοητικά, επάνω στον ζωδιακό κύκλο με τα 12 ζώδια, η ακμή του κάθε οίκου μπορεί να πέσει σε οποιοδήποτε από τα 12 ζώδια.

Ο κυβερνήτης του ζωδίου μέσα στο οποίο θα πέσει η ακμή ενός οίκου, θα είναι και ο κυβερνήτης του οίκου, πχ. λέμε ότι ο 5ος οίκος πέφτει στον Ταύρο και έχει κυβερνήτη την Αφροδίτη, αφού ή Αφροδίτη είναι η κυβερνήτης του Ταύρου.

Τι γίνεται όμως όταν ένας οίκος κάθεται επάνω σε δύο ζώδια; Τότε λέμε ότι ο συγκεκριμένος οίκος έχει κυβερνήτη, τον κυβερνήτη του ζωδίου της ακμής του, και συγκυβερνήτη τον πλανήτη, που είναι κυβερνήτης του δεύτερου ζωδίου, που εμπεριέχεται μέσα στον ίδιο οίκο.

Παλαιότερα όταν οι γνωστοί πλανήτες ήταν 7 και οι οίκοι 12, τα φώτα κυβερνούσαν από έναν ζώδιο το καθένα και οι υπόλοιποι 5 πλανήτες κυβερνούσαν από δύο ζώδια ο καθένας.

Σήμερα έχουμε 11 πλανήτες και 12 ζώδια και την Αφροδίτη να κυβερνάει δύο ζώδια τον Ταύρο και τον Ζυγό. Αναμένεται η ανακάλυψη του 12ου πλανήτη, ο οποίος θα εκπροσωπεί τον Ζυγό κατά την άποψη κάποιων αστρολόγων, οπότε κάθε ζώδιο θα έχει τον δικό του πλανήτη.

Αυτά ως προς την έννοια των πλανητών, ως κυβερνήτες των ζωδίων και των οίκων. Είναι μια λεπτή έννοια η οποία μπλέκει πάντα έναν αρχάριο μαθητή.

 

Τώρα ας δούμε την διάθεση που διαμορφώνουν οι χαρακτήρες των πλανητών, σε σχέση με την θέση τους στο ζώδιο, τον οίκο που τους φιλοξενεί και τον οίκο που κυβερνούν. Γιατί είναι τρεις διαφορετικοί παράγοντες, το ζώδιο της κυριαρχίας του πλανήτη, η φιλοξενία του σε ενα συγκεκριμένο οίκο, που έχει κάποιον άλλο κυβερνήτη και το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται ο πλανήτης.

 Ο πλανήτης όταν βρίσκεται στον ζώδιο που κυριαρχεί, είναι άνετος να βγάλει την ενέργειά του με αρμονία γιατί είναι στο σπίτι του. Κάνει ότι θέλει, αφού είναι μέσα στα γνωστά νερά του, ασφαλής και μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του. Αυτό όμως δεν είναι και πολύ συνηθισμένο και όταν συμβαίνει, είναι για ενθουσιασμό και βέβαια προσμετράται θετικά.

Οι πλανήτες όμως μεταξύ τους έχουν φιλίες και έχθρες ανάλογα με τον χαρακτήρα τους και τα αιτήματά τους.

Έτσι όταν βρεθούν σε ένα φιλικό περιβάλλον γίνονται ευγενείς αλλά όχι και τόσο αυθόρμητοι όπως στο σπίτι τους. Όταν όμως βρεθούν σε ένα ξένο και αφιλόξενο για αυτούς περιβάλλον, βγάζουν μέσα από τις ανασφάλειες τους, τον κακό τους κομπλεξικό εαυτό και γίνονται εριστικοί, αρνητικοί και απρόβλεπτοι. Έτσι ακριβώς όπως και οι άνθρωποι!

 

Αλέκα Δουζίνα – Στυλιανού

τηλ. 6957637006

Facebook
Twitter
Pinterest

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με τα άρθρα μας
Please wait...

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!

Scroll to Top