Τα Αμύγδαλα και η Αξία τους

Facebook
Twitter
Pinterest

Τα αμύγδαλα, όπως και όλοι οι ξηροί καρποί, είναι πολύ θρεπτικά και γεμάτα με βιταμίνες. Αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή, (30 γραμμάρια = 165 θερμίδες), είναι πολύ σημαντική πηγή βιταμίνης Ε. Επίσης περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, πρωτείνη και πολλές φυτικές ίνες.

Με το να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας αυξάνουμε την ημερήσια πρόσληψη σε απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα μειώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά. Η βιταμίνη Ε είναι σημαντικότατο αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα κύτταρα και ελαττώνει τον ρυθμό γήρανσής τους. Το ποσοστό ημερήσιας πρόσληψης φτάνει μέχρι το 35% με μόνο μια χούφτα!

Η κατανάλωση αυτού του ξηρού καρπού συμβάλλει στην μείωση του σωματικού βάρους καθώς μας προκαλεί τον κορεσμό, βελτιώνει τα επίπεδα ινσουλίνης, προλαμβάνει σοβαρές παθήσεις και ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού μας κατά των ιών.

 

ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Μπορούμε να καταναλώνουμε τα αμύγδαλα ως ένα σνακ, στο πρωινό ή το απογευματινό μας γεύμα, ακόμα και μόνα τους, αλλά και μέσα σε σαλάτες ή γλυκά. Προτιμάμε φυσικά να είναι ανάλατα και άψητα έτσι ώστε να μην καταστρέφονται τα συστατικά και οι βιταμίνες τους. Επίσης, δεν τα αποφλοιώνουμε καθώς η φλούδα είναι αυτή που περιέχει την περισσότερη βιταμίνη και οι πολυφαινόλες είναι αυτές που βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στους ιούς.

 

ΟΦΕΛΗ

1. Ενίσχυση της υγείας των μαλλιών

2. Ενδυνάμωση οστών

3. Αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας

4. Απώλεια βάρους

5. Ρύθμιση διαβήτη και μεταβολισμού

6. Μείωση χοληστερόλης

7. Καρδιακή υγεία

8. Τόνωση εγκεφαλικής λειτουργίας

9. Αύξηση ανοσοποιητικού

 

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ:

Για περίπου ένα λίτρο γάλα αμυγδάλου θα χρειαστούμε:

► 1 φλυτζάνι ωμά, άψητα και ανάλατα αμύγδαλα.

► 1 κουταλιά της σούπας μέλι

► 3 φλυτζάνια νερό

Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα σε νερό για περίπου 8 – 10 ώρες. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά. Τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το νερό και το μέλι και τα χτυπάμε για περίπου 2-3 λεπτά και σουρώνουμε το μείγμα.

Ανάλογα το πόσο πηχτό θέλουμε να είναι το γάλα μας προσθέτουμε νερό. Το πολύτιμο αυτό υγρό θα διατηρηθεί στο ψυγείο μέσα σε μπουκάλι για 2-3 μέρες. Αντί για μέλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι αγαύης, στέβια ή όποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό.

Εναλλακτικά, αν αφήσουμε το μείγμα μας αρκετά πηχτό και προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο (1 κ.γ.) μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα αμυγδαλοβούτυρο!

Facebook
Twitter
Pinterest

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι με τα άρθρα μας
Please wait...

Ευχαριστούμε για την εγγραφή!

Scroll to Top